dinsdag 17 juli 2012

Turkse kaassigaartjes mèt knoflooksoep.

Knoflooksoep met Turks kaassigaartje

Turkse kaassigaartjes, Sigara Boregi, at ik voor het eerst in het leuke restaurant Bazar in Rotterdam. Dit is een midden-oosters restaurant met Turkse, Marokkaanse, Irakees en Egyptische invloeden. Het interieur is vooral erg leuk; een zee van gekleurde, oosterse lantaarns en geen vierkante meter is er onversierd! Zowel de plafonds als de muren. Het eten is lekker en wordt leuk gepresenteerd op gigantische zware borden.
Ik at er als voorgerecht de kaassigaartjes en linzensoep. Beide waren heerlijk. Ik ging snel op zoek naar een goed recept voor de kaassigaartjes en vond een filmpje op you tube. 
De knoflooksoep kwam ik vorige week tegen op de blog van www.lekkerhapje.nl  (leuke blog!)en heb ik afgelopen weekend voor het eerst gemaakt. Erg lekker!  De volgende dag moet je echter wel bij andere mensen uit de buurt blijven vanwege de knoflookwalm!
Gecombineerd gaan deze twee goed samen als voorgerechtje als je een etentje geeft. Je kunt het ook als amuse serveren; de soep in kleine glaasjes. Dit is minder machtig!
De ingrediënten voor de kaassigaartjes kocht ik bij de Turkse supermarkt.
Hieronder een how-to van de kaassigaartjes met foto's!

Turkse witte kaas in blik
Turkse kaassigaartjes - Sigara Boregi
Nodig:
Turkse driehoekige filodeeg
blik van 400g Turkse witte kaas van koemelk
bosje platte peterselie
bosje munt
kommetje met water
frituurpan
Haal een flinke hand blaadjes van de peterselie en de helft in aantal aan blaadjes munt. Hak ze fijn.
Maak de witte kaas los met een vork en meng de kruiden er doorheen. Proef even of er eventueel peper en zout bij moet.
Leg een vel filodeeg voor je neer met de punt naar boven gericht en leg een streep witte kaas van 1-2 cm dik horizontaal en recht (!) langs de onderkant van de plak. Laat de randen vrij.
Vouw de hoeken naar binnen en sla de onderkant over de kaas heen. Rol strak op naar boven en tot aan de helft van de plak.
Doop de punt van het filodeeg in het kommetje met water en rol verder op. De punt blijft nu plakken.Tijdens het oprollen moet het sigaartje plat op het werkoppervlak blijven en je moet hem stevig aandrukken. Hoe meer je er maakt, hoe mooier de sigaartjes worden!

Bak de sigaartjes in de frituurpan ongeveer 5 minuten tot ze lichtbruin zijn en eet warm op.
Ik maakte er 15 van het hele blik kaas en heb de helft ingevroren.

Knoflooksoep
Nodig:
twee bollen knoflook, gepeld en tenen in grove stukjes
1 aardappel in blokjes
1 liter kippenbouillon
3 eierdooiers
2 laurierblaadjes
olijfolie
staafmixer
Verhit de olijfolie in een soeppan en fruit de knoflook en stukjes aardappel 5 minuten. Niet bruin laten worden!
Doe er de laurierblaadjes bij en laat nog een minuut meebakken. Doe hierna de bouillon erbij en laat een kwartier zachtjes doorkoken. Na een kwartier verwijder de laurierblaadjes en pureer alles totdat het een gladde soep is.
Klop in een aparte kom de eierdooiers los en doe er een schep soep bij. Klop even door en voeg hierna bij de soep.
Proef of de soep op smaak gemaakt moet worden. Ik deed dit door wat peper, zout en nog twee tenen knoflook uit te persen in de soep voor wat extra pit!

Waarschuwing! Beware of de knoflookwalm the day after.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten