dinsdag 10 juli 2012

Kookboek: Winter In The Alps



Winter in the Alps - Food by the fireside

Winter In The Alps is een zeer fijn food and travel-cookbook.
Dit boek had ik al lang op het oog, vanwege de recensies en mooie foto’s (vooral de kaft van de bovenstaande hardcover is ontzettend mooi) Maar dit boek was moeilijk te krijgen. Ik heb het uiteindelijk weten te bemachtigen, de engelstalige versie, via bol.com.
De schrijfster, Manuela Darling Gansser, heeft een reeks mooie food-and-travel-boeken geschreven, waarin elk jaargetijde centraal staat en waarin een bepaalde streek in Italie of Zwitserland centraal staat. Ze beschrijft de omgeving  zoals in een reisverslag en de bijbehorende gerechten worden beschreven.
Dit doet zij op een kleurrijke manier, het spreekt tot de verbeelding, alsof je er zelf bij bent. Precies het soort kookboek waar ik van hou.
Ook al is het zomer, dit boek dat over sneeuw, sledes, en de Alpen gaat, is van harte welkom. Ik verslind het bijna!
Ik lees elke dag een stukje van Manuela Darling Gansser’s reisverslag door de Alpen.  Alles wat ze beschrijft spreekt tot de verbeelding. Natuurlijk is het boek ook voorzien van mooie foto’s van de omgeving en natuurlijk van de recepten. 
Het boek begint in Lugano, bij de italiaanse grens. Hier is Manuela opgegroeid en dit is bekend terrein voor haar. Ze vertelt over vroeger, over haar vader en opa. Natuurlijk staat in al haar herinneringen die ze beschrijft het winterseizoen centraal.  Ze ‘reist af’ naar het noorden, waarbij ze door de Alpen en door Zwitserland reist. Ze maakt onder andere gebruik van De Glacier Express, een authentieke trein die door de Alpen reist en voorzien is van een luxe restauratiewagon. Ze beschrijft de gerechtjes die aan boord geserveerd worden en vertelt over het speciale glasservies dat voor deze trein gemaakt is, waarbij omvallen van het glas onmogelijk lijkt. Ook vertelt zij dat er geen vloeibare gerechten geserveerd worden zoals soep. Dit, vanwege de helling die de trein beklimt. 

Verder bezoekt ze een aantal dorpen en stadjes en beschrijft de accommodatie, welke meestal bestaat uit een authentiek pension of  hotel. De foto’s zijn schitterend! Mooie houten gebouwen onder een dikke laag sneeuw, voorzien van een hoge muur met keurig opgestapeld sprokkelhout voor op het haardvuur. Tussen de foto’s van de omgeving en van Manuela’s familie zijn steeds recepten van de gerechten opgenomen die Manuela in de betreffende omgeving heeft gegeten.
De recepten zijn over het algemeen zwitsers en vooral voedzaam en winters! Het zijn vrij simpele, traditionele recepten die naar mijn mening goed te maken zijn. Er wordt veel gebruik gemaakt van kaas en room.
De andere boeken uit de reeks van Manuela ga ik zeker verzamelen, want dit smaakt naar meer!
Sommige zijn in het Nederlands verkrijgbaar, sommige niet.
Voor verzamelaars is dit een aanrader.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten