maandag 29 oktober 2012

Andijviestamppot met uitgebakken chorizo

Het is weer tijd voor stevige winterse kost. Nu is andijviestamppot niet zo bijzonder, maar mijne is altijd wel lekker pittig.


Ik bak namelijk altijd blokjes chorizo uit in plaats van spekjes. Veel meer pit en smaak!

Let echter wel op dat je een goede chorizo hebt. En gebruik zeker niet die van Stegeman! Viezere en vettere chorizo bestaat er namelijk niet. Uitbakken gaat ook niet, er blijven een soort sponsjes over. Dus koop een goede chorizo.

Oja, een goede rookworst is ook belangrijk. Probeer voor een verse van de slager te gaan of anders een Hema-worst.

Ik maak er altijd wat honing-mosterd bij!

Nodig

genoeg aardappelen voor puree
kopje melk
klontje boter
peper, zout
nootmuskaat
zak gesneden andijvie
chorizoworst
rookworst
jus uit een zakje
mosterd
honing

Snijd de chorizo in plakjes van een halve cm dik en maak hier weer blokjes van.
Bak ze in een koekenpan tot ze licht krokant worden. Haal van het vuur en laat uitlekken.


Kook de aardappelen en maak er puree van. Doe er een klontje boter door en wat zout, peper en nootmuskaat en een kopje melk.
Meng er een of twee handen rauwe andijvie door en stamp fijn.
Meng de gebakken chorizo er doorheen. Je kunt eventueel een drupje van het bakvet erbij doen. Je stamppot kleurt nu wel iets oranje!

Verwarm ondertussen de rookworst.
Meng in een schaaltje een eetlepel franse mosterd met een theelepel honing. Proef even of hij zoeter moet!

Als je geen echte jus voorhanden hebt, maak dat wat aanmaak jus aan.
Maak de borden op door een flinke schep stamppot op de borden te doen met daar bovenop de rookworst in grote stukken. Geef de honing-mosterd in een klein sausbakje erbij en de jus in een juskom.

Lekker ouderwets!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten