dinsdag 23 oktober 2012

Eendenborst in portjus met geroosterde pompoensalade



Twee mooie najaarsingrediënten voor een lekker smaakvol gerecht;
eendenborstfilet en flespompoen.

De eendenborst maakte ik voor het eerst. De flespompoen trouwens ook.
Ook van deze pompoen kun je verbazingwekkend veel maken. Ik hield een helft over waarvan ik puree maakte. De puree ging door de aardappelpuree en beslag voor pannenkoekjes!


Nodig voor 2

1 flespompoen
tijm
rozemarijn
knoflookolie
zout, peper
chilivlokken

rucola
pijnboompitjes
feta
1 el balsamicoazijn
3 el olijfolie

eendenborstfilet
tijm
zout, peper
3 el boter
150 ml port
1 el roze pepers

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Halveer de flespompoen, maar laat de schil  zitten. Deze kun je eten. Snijd een helft in parten en leg in een ovenschaal. Overgiet met knoflookolie. Bestrooi met rozemarijn, tijm, peper, zout en wat chilivlokken. Zet in de oven en laat 40 minuten roosteren.


Kerf het vel van de eendenborst in met een mes, maak een ruitpatroon. Bestrooi met tijm, peper en zout.




Laat in een koekenpan een eetlepel boter smelten en bak de eendenborst aan de velkant ongeveer 5 minuten. Let op dat het niet aanbrandt en zet het vuur iets lager!
Keer na 5 minuten om en schroei de andere kant dicht, ongeveer 2 minuten. Haal uit de pan en giet het overgebleven vet in een schaaltje. Doe nu 3 eetlepels van het vet terug in de koekenpan en voeg de port toe. Laat even koken en leg de eendenborst terug in de pan. Bak de eend aan elke kant nog 3 minuten. Maak een insnede om te kijken of het vlees niet te rood is. Laat anders nog iets langer bakken. Haal de eend uit de pan en maak van de portjus een saus door 2 eetlepels boter er doorheen te kloppen, samen met de roze pepers. Je kunt eventueel nog wat port toevoegen, dat deed ik ook.
Snijd de eendenborst in plakken en overgiet met de portjus.

Bak de pijnboompitten in een koekenpan. Pas op dat ze niet aanbranden!
Meng voor dressing van de salade de balsamicoazijn met de olijfolie. Meng door de rucola en bestrooi met verkruimelde feta en de pijnboompitten.Geef een draai van de pepermolen over het geheel. 
Als de pompoen klaar is, snijd de parten dan in grote stukken en leg deze bovenop de rucolasalade.Je kunt er ook voor kiezen om kleinere blokjes te snijden en deze door de salade te mengen.

Ik maakte nog wat pompoen-aardappelpuree. Dat deed ik door wat geschilde blokjes pompoen zacht te koken, met een vork te prakken en deze door de aardappelpuree te mengen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten