woensdag 17 juli 2013

Courgette-spiraaltaart met feta


Deze bijzondere spiraal-taart maakte ik vorige week. Hij ziet er anders uit dan normale taarten en hij is superlekker!

Het filodeeg zorgt voor een heel krokant laagje en de binnenkant is heerlijk zacht en smaakvol dankzij de feta en knoflook.

De mijne werd zo'n 22 cm in doorsnede, maar als je een grotere wilt, kun je de hoeveelheden verdubbelen en het aantal plakken filodeeg verdubbelen in lengte.

Ik gebruikte het diepvries filodeeg van de Vomar, die verbazend sterk en soepel was. Een echte aanrader. Ik kon keihard aan de plakken trekken zonder dat ze scheurden!

Zo maak je hem:

Nodig
pak filodeeg 250 gram (Vomar heeft sterke)
1 el olijfolie
1 courgette, in kleine blokjes
2 tenen knoflook
2 eieren
2 bosuien, in ringetjes
150 gr fetablokjes
3 tl Provencaalse kruiden
handvol muntblaadjes, gehakt
50 gr boter, gesmolten
peper, zout

taartvorm, bakpapier

Verwarm de oven op 200 graden.

Laat het filodeeg ontdooien in de plastic verpakking. Open het plastic pas wanneer je het gaat gebruiken.

Verhit de olie in een koekenpan en bak de ui en courgette gaar tot het meeste vocht verdampt is. Niet bruin laten worden, dus blijf omscheppen!

Pers de knoflook uit boven de pan.

Klop de eieren los in een kom envoeg de feta en kruiden toe. Verbrokkel de fetablokjes met een vork.
Laat het courgettemengsel een beetje afkoelen.

Smelt de boter.
Leg 3 vellen filodeeg naast elkaar op een stuk bakpapier en laat de randen overlappen met zo'n 2 centimeter. Je kunt ze aan elkaar lijmen met wat gesmolten boter.
Je hebt nu een langwerpig stuk filodeeg.
Bestrijk het deeg met een kwast met  gesmolten boter en leg er nog een laag filodeeg overheen. Het bestaat dus uit 2 lagen.

Meng het courgettemengsel met het ei- en fetamengsel. Breng een beetje op smaak wat zout en peper.

Schep het mengsel in het midden van het filodeeg, over de lengte. Rol nu op tot een lange worst.
Rol op tot een spiraal en leg in een ingevette taartvorm. Rol niet te strak op en schik het een beetje tot je een mooie taart krijgt (Ik duwde hem een beetje platter).  Zorg dat het uiteinde goed dicht zit, anders loopt de vulling er tijdens het bakken uit.
Bestrijk met gesmolten boter.


Zet in de oven en laat 40-45 minuten bakken tot hij mooi krokant en goudbruin is.

Snij punten uit de taart (of stukken) en eet warm op.

Dit is zo lekker!

Je kunt eventueel stukjes rode paprika toevoegen aan je vulling, of uitgebakken spekjes.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten