vrijdag 31 januari 2014

Blueberry (ontbijt)muffins


Wat is er eigenlijk gebeurd met de ouderwetse muffin?

Sinds wanneer prefereren we cupcakes boven muffins en durf je bijna het woord 'muffin' niet meer te zeggen (terwijl je er wel één bedoelt)?

Ver voordat de cupcake de afgelopen jaren -ongekend- populair werd, waren het muffins die we kenden.
Het grotere, robuustere zusje van de cupcake. No-nonsens en gewoon lekker, goed gevuld en handzaam.

Wij aten in de Verenigde Staten al jaren geleden de lekkerste muffins met blueberry's. Lekker groot, waar je je tanden in kunt zetten en lang van kunt genieten vanwege het formaat.
Dat is alweer lang geleden en ik verlangde sinds een tijdje weer naar een ouderwetse muffin. Niks cupcake en al helemaal geen versiering er op!

Dus dook ik de keuken in om zogenaamde ontbijtmuffins te maken; grote muffins die vullen, het liefst van volkorenmeel.

En het woord muffintop deed zijn eer aan bij mijn muffins, precies zoals ik dat wilde, met een grote uitstulpende bovenkant er op.

Doe je mee?

Zo maakte ik ze;

Nodig voor 9

250 gr volkorenmeel
150 gr suiker
2,5 ml zout
1 tl kaneel
zakje bakpoeder
85 ml zonnebloemolie
1 ei
100 ml melk
130 gr blauwe bessen
boter
cupcakepapiertjes
muffintray

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng de suiker met de olie en laat even mixen.
Voeg nu de rest van de ingrediënten, behalve de blauwe bessen, toe.

Draai tot een mooi beslag.
Roer met een lepel de blauwe bessen erdoor.

Vet de bovenkant van het muffinblik in. De uitpuilende bovenkanten (dat is precies wat we willen!) zullen aan het blik blijven plakken, dus vandaar.
Zet in elk gat van het muffinblik een cupcakepapiertje.

Vul de papiertjes met het beslag. Je mag ze tot de rand vullen.

Zet in de oven en laat ongeveer 25-30 minuten bakken. Prik met een cocktailprikkertje om te zien of de cake gaar is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten