woensdag 22 januari 2014

Hartige taart met champignons en spek





Deze hartige taart is weer een klassiekertje van mijn vriendinnetje S., die toevallig expert is in het bakken van hartige taarten.

Ze bracht hem laatst mee op ons nieuwjaarsfeestje en ik was totally inspired door de heerlijke taart om hem zelf ook te maken.

Ik vind hem alleen altijd erg tricky om te maken.
Er gaan veel champignons en ook nog eens tomaten in, waardoor er heel veel vocht vrijkomt tijdens het bakken.

Een trucje om het vocht wat in te perken, is om de bodem van de taart te bekleden met gelatine. Dit neemt het vocht op, maar vind je absoluut niet terug!

Hij is dit keer goed gelukt en de smaak is super!
Ik wilde het recept met jullie delen.

Nodig
6 plakjes roomboter bladerdeeg
margarine
blaadjes gelatine
150 gr geraspte kaas
150 gr ontbijtspek
250 gr tomaten, in plakken
1 bakje champignons, in plakjes
4 eieren
zout, peper
1 teen knoflook, geperst
3 el peterselie

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Vet een springvorm in en bekleed hem met het bladerdeeg.

Bedek de bodem met gelatineblaadjes en daarna met plakjes champignons en tomaat.
Vervolgens een laagje geraspte kaas en alle ontbijtspek.

Hierna de rest van de champignons en tomaat.

Kluts de eieren met wat peper en zout en de geperste knoflook en giet over de taart.
Bestrooi nogmaals met geraspte kaas en peterselie.

Bak de taart in 35-40 minuten tot het deeg krokant is geworden en de taart gestold.

Je kunt hem zowel warm als koud eten.

Heb je nog steeds last van veel vocht wanneer je de taart aansnijdt? 'Giet' hem dan af, hou de taart stevig vast op de bodem van de springvorm en hou hem wat schuin zodat het vocht er uit loopt. Dat deed ik ook!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten