maandag 3 februari 2014

Winter: Hete bliksem met rode peper


Hete bliksem is een Oud-Hollands gerecht dat bestaat uit aardappelpuree met appels er doorheen.
De appels waren zodanig heet, dat men vroeger makkelijk zijn mond brandde. Daar schijnt de naam van het gerecht vandaan te komen, las ik op internet. Zelf heb ik het nooit gegeten..

Maar afgelopen maand stond in Delicious een recept voor hete bliksem met rode pepers er door. Deze moderne versie sprak mij aan en ik maakte het.

Al met al vond ik het een bijzonder gerecht, waarbij de hete pepers en de zoete appel fijne toevoegingen zijn aan de puree, met heel diverse smaken.

Bij de hete bliksem zaten braadworstjes met een heerlijk mosterd-roomsausje.

Probeer het eens! Je hebt de ingrediënten waarschijnlijk altijd wel in huis.

Nodig voor 2
500 gr aardappelen
3 appels, geschild en in blokjes
1 rode peper, fijngesneden
boter
melk
peper, zout
nootmuskaat

braadworsten
200 ml slagroom
100 ml witte wijn
1-2 el mosterd met hele mosterdzaadjes (naar smaak toevoegen)

Kook de aardappelen om er vervolgens puree van te maken. Dat doe je door er een klont boter, een kopje melk, zout, peper en nootmuskaat aan toe te voegen.

Bak ondertussen de braadworsten in een koekenpan.

Doe de slagroom met de witte wijn en mosterd in een steelpan en laat pruttelen tot er een saus ontstaat, ongeveer 15-20 minuten.

Bak vervolgens de appelblokjes in een koekenpan met boter ongeveer 5 minuten. Zorg dat de blokjes niet helemaal stukgekookt worden.
Voeg na 5 minuten de rode peper toe en laat nog een paar minuten meebakken.

Meng de appel en rode peper door de aardappelpuree.

Serveer de hete bliksem met de worsten en de mosterdsaus er overheen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten