vrijdag 3 oktober 2014

Zalm met korst van ras-el-hanout en pittige aubergine



Het is een oude bekende truc om een heerlijk krokant korstje voor op de vis te maken door boter te mengen met kruimels en kruiden. Zo kun je allerlei korstjes maken. Maar hoe doe je dat?

De truc is om een mooie stevige plak te krijgen die je kort in de diepvries legt. De nog niet gebakken korst kun je zo makkelijk verplaatsen en op je vis leggen.
Daarna nog even afbakken in de oven!

Mijn korstje op de zalmfilet had een Marokkaans tintje; met ras-el-hanout. De zalm werd geserveerd op een bedje van pittig gestoofde aubergines.

Heel lekker.  Maar kijk alleen uit dat je niet teveel rode peper en ras-el-hanout toevoegt. Te veel van beide is echt niet lekker!

En hoe je het precies moet maken, lees je hieronder.

Nodig voor 4
50 gr roomboter op kamertemperatuur
2 el bladpeterselie, fijngehakt
2 tl ras-el-hanout
100 gr paneermeel of panko
3 el olijfolie
2 aubergines, in plakken
250 gr kerstomaatjes, gehalveerd
1 rode peper, fijngesneden (of een halve)
sap en rasp van 1 citroen
4 zalmfilets

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Meng in een kom de zachte boter met de peterselie, ras-el-hanout, paneermeel en wat zout en peper.
Leg het mengsel tussen 2 vellen bakpapier en rol uit tot een dunne plak. Gebruik een deegroller hiervoor.
Leg de boterplak 10 minuten in de vriezer.

Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de plakken aubergine aan beide kanten goudbruin. Voeg de kerstomaatjes, rode peper en het sap en rasp van de citroen toe en laat 15 minuten op zacht stoven onder een deksel. Breng op smaak met peper en zout.

Haal de boterplak uit de vriezer en snij met een scherp mes stukken die groot genoeg zijn voor op de zalmfilets.
Schep de plakken met een taartschep of kaasschaaf voorzichtig op en leg op elke zalmfilet.

Bak de zalm 10 minuten in de oven.

Serveer op een bedje van gestoofde aubergine.

Ras-el-hanout kun je bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt kopen of bij AH van Jonnie Boer kruiden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten