maandag 10 november 2014

Stamppotje van bleekselderij met zoete speklapjes


Dit is een lekker winters receptje voor doordeweeks; lekker snel, met een ouderwetsch gevoel. Vind ik tenminste.

De speklapjes worden met een stroopsausje geglaceerd, dus krijgen een superlekkere, zoetige smaak. Een fijne verrassing bij het stoofpotje.

De smaak van de bleekselderij geeft een kruidige smaak aan het stoofpotje. Maar je kunt ook knolselderij gebruiken.

Zo maak je het;

Nodig voor 4
1 kilo aardappelen
1 stronk bleekselderij
ongemarineerde speklapjes
3 el schenkstroop
150 ml water
100 ml melk 
1 el mosterd
nootmuskaat
1 appel, geschild en in kleine blokjes

Schil de aardappelen en snij in gelijke blokjes. 
Was de bleekselderij en snij in gelijke stukjes.

Doe bij elkaar in de pan met water en kook tot de aardappelen gaar zijn, ongeveer 20 minuten.

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper en roer de  melk en mosterd er doorheen. Breng op smaak met wat zout, peper en nootmuskaat.
Roer de appelblokjes door de stamppot en zet afgedekt weg.

Bestrooi de speklapjes met wat peper en zout en bak ze om en om in de koekenpan.
Wanneer de randjes een beetje krokant worden en de lapjes mooi bruin zijn, verwijder de speklapjes uit de pan.
Voeg de schenkstroop en het water toe aan de koekenpan en roer het bakvet en de stroop met water door elkaar heen.
Breng aan de kook en laat een minuut of 10 pruttelen tot de saus inkookt en het meeste water verdampt is.

Maak de borden op. Haal de speklapjes door de zoete saus en leg bij de stamppot op de borden. De overige saus giet je over de borden.
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten