maandag 31 augustus 2015

Zomer: Hartige taart met courgette en ricotta




Nu de courgettes in overvloed zijn, kun je ze lekker verwerken in een hartige taart.
Een hartige taart kan als zomerse maaltijd fungeren met wat sla erbij. Je hoeft nauwelijks te koken, want de oven doet het werk voor je. En je maakt hem makkelijk in voren. Ook handig voor de picknick.

Deze hartige taart komt uit de Delicious van een tijdje terug en  is super smaakvol; er gaan plakjes knoflook en uienringen en basilicumblaadjes in. De ricotta maakt het lekker romig en kun je eventueel vervangen door geitenkaas.

Let op dat je taart niet zompig wordt, de mijne was dat wel en moest terug de oven in, zodat de bodem nog iets langer kon bakken.

Hoe je dat oplost? Je kunt wat gelatineblaadjes op de bodem van de taart leggen. Als het goed is, zorgt dit voor een beschermlaagje dat het vocht opneemt.

Zo maak je hem;

Nodig
4 plakjes bladerdeeg, ontdooid
2 middelgrote courgettes
150 gr ui, in dunne ringen
2 tenen knoflook, in dunne plakjes
250 gr ricotta
35 gr basilicum
4 eieren + 1 extra
160 ml slagroom
160 ml volle melk
 gelatineblaadjes
groene peper, fijngesneden zonder zaden

taartvorm 24 cm doorsnede

Verwarm de oven voor op 190 graden.
Vet de taartvorm in met boter en bekleed hem met het bladerdeeg. Laat de punten over de rand hangen, die sla je later weer terug over de taart.

Snij de courgette in dunne plakjes met de kaasschaaf.
Beleg de beklede taartvorm met gelatineblaadjes.
Beleg de bodem met plakken courgette, uienringen, plakjes knoflook, wat groene peper en wat basilicum. Verdeel er een paar scheppen ricotta over.
Herhaal deze laag steeds opnieuw tot alle ingrediënten op zijn.

Meng de eieren met melk en slagroom, peper en zout en giet over de taart. 
Klap de overhangende flappen bladerdeeg terug. Klop het laatste ei los en bestrijk het deeg ermee.

Je kunt er eventueel nog wat geraspte kaas overheen strooien als je dat lekker vindt. Dat deed ik ook.

Zet in de oven en laat 65 minuten bakken.

Als hij nog niet helemaal gaar is (de bodem), zet hem dan terug in de oven en laat op een lagere stand nog iets langer bakken.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten