vrijdag 16 december 2016

Kerst: Witte vis met beurre blanc


Dit gerecht is snel klaar en zal zeker in de smaak vallen met de feestdagen. Het staat zo feestelijk op tafel met een sauskom vol saus.
De overheerlijke botersaus smaakt heerlijk bij elke soort vis. De klassieke beurre blanc wordt gemaakt van een reductie van wijn/vloeistof en sjalotjes. Maar je kunt de saus ook een smaakje geven door bijvoorbeeld dragon of bieslook toe te voegen. 

Ik maakte pangafilets en overgoot ze met de beurre blanc. Maar je kunt ook een andere vis gebruiken.

Omdat het een machtige saus is, serveerde ik het met sla en liet ik de aardappeltjes achterwege.
Natuurlijk kun je zoveel bijgerechten erbij serveren als je wilt!

De saus kun je in voren maken en op een laag pitje warmhouden. Van Rudolph van Veen heb ik afgekeken dat je hem ook in een thermosfles kunt gieten om hem warm te houden!

Zo maak je het;

Nodig voor 4
4 witte visfilets (pangafilets in mijn geval)
bloem
250 gram koude roomboter, in kleine blokjes
100 ml droge witte wijn
2 sjalotten, gesnipperd 
1 el gehakte bieslook
peper, zout

Bestrooi de visfilets met peper, zout en bloem. 

Doe de sjalotten samen met de witte wijn in een steelpan en laat 10 minuten zachtjes inkoken. Giet af door een zeef en vang de witte wijn op.
Doe terug in de pan en laat gefaseerd de klontjes boter al roerende in de witte wijn smelten.
De saus mag niet meer koken.
Breng de saus op smaak met peper, zout en een snuf gehakte bieslook. Proef of de saus naar je smaak is en voeg eventueel meer peper en zout toe.

Laat in een koekenpan boter smelten en bak de visfilets om en om ongeveer 10 minuten tot ze gaar zijn. Breng ze voorzichtig over op de borden (gebruik een platte spatel).

Serveer de vis met de beurre blanc er over en geef de overige saus in een sauskom op tafel.


















 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten